«اخراجی های۳» موفقیت یا شکست؟
یک منتقد سینمایی: اگر دولت برای مقابله با مخالفان نیروهای خود را بسیج نمی کرد، اخراجی های۳ همچون پایان نامه بدون تماشاگر می ماند.
- ایرنا خبرگزاری دولتی ایران همراه با خبرگزاری نیمه رسمی فارس گزارش کرد فروش فیلم «اخراجی های۳» ساخته مسعود ده نمکی از مرز یک میلیارد تومان گذشت.
بنا به این گزارش فروش این فیلم در تهران بیش از نیم میلیارد و کل شهرستان ها نیز حدود نیمی دیگری از میلیارد بوده است.
این خبرگزاریها افزوده اند به این ترتیب فیلم «اخراجی های۳» توانست فیلم «جدایی نادر از سیمین» ساخته اصغر فرهادی را در رقابت گیشه پشت سر نهد.
بسیاری از سایت های هوادار دولت از جمله رجانیوز نیز «موفقیت گیشه ای» این فیلم را ستوده و آن را موفقیت سینمای «دفاع مقدس» نامیده اند. هرچند برداشت سوم اخراجی ها هیچ ارتباطی با جنگ ایران و عراق ندارد و موضوع آن به رویدادهای انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ باز می گردد.
اما اینکه چرا خبرگزاریهای حکومتی اصرار بر پیشی گرفتن فروش فیلم مسعود ده نمکی بر فیلم جدایی نادر از سیمین ساخته اصغر فرهادی دارند، ریشه در جدالی سیاسی میان مخالفان حکومت و حکومتیان دارد.
هرچند مسعود ده نمکی کارگردان فیلم اخراجی ها گفته بود سومین برداشت اخراجی ها مصداق های سیاسی روز ندارد؛ اما از آنجا که کارزار انتخابات ریاست جمهوری ۸۸ مبنای رویدادهای فیلم است، نمایش فیلم از پیش از اکران عمومی با تحریم آشکار و گسترده مخالفان روبرو شد. نگرانی دولتیان از بابت شکست تجاری زمینه ساز جدال پنهان و آشکاری میان مخالفان با دولتیان در حوزه فرهنگی شد.
از این رو، علیرضا سجادپور، مدیر اداره کل نظارت و ارزیابی (سانسور) فیلم وزارت ارشاداسلامی در آخرین روزهای پایان سال در اقدامی بی سابقه تصمیم گرفت اکران فیلم ها را در دست گیرد.
دولتی شدن اکران فیلم ها با مخالفت جدی خانه سینما روبرو شد، اما معاونت سینمایی وزارت ارشاد که از پشتیبانان اصلی فیلم اخراجی ها بود، بی توجه به این مخالفت ها به سیاستهای اول انقلاب بازگشته و اکران فیلم ها را بار دیگر در دست گرفت تا خود مشخص کند کدام فیلم در کدام سالن سینما و در چه زمانی نمایش داده شود.
یک منتقد سینمایی در این باره نوشته است: «مدیر اداره کل نظارت و ارزشیابی فیلم معاونت سینمایی وزارت ارشاد پس از بررسی های کامل به این نتیجه رسید که اگر اخراجی ها را در سالن های سینمایی شمال شهر به نمایش بگذارد، به دلیل حضور قوی مخالفان دولت، شکست تجاری فیلم حتمی ست. به همین دلیل سالن های سینمایی عادی و مشخصی در مرکز و جنوب شهر را تعیین کرد تا امکان حضور نیروهای ارزشی در آن بیشتر باشد.»
در حالی که کلیه سینماهای شمال شهر تهران در نوروز ۸۸ به نمایش فیلم اخراجی های ۲ اختصاص یافته بودند.
به گفته این منتقد سینما باوجود سفارش های همه جانبه به اعضای بسیج و خانواده هایشان برای تماشای فیلم، اختصاص بلیط رایگان فیلم اخراجی ها بعنوان هدیه نوروزی در بعضی مراکز نظامی و فرهنگی، فروش این فیلم یک شکست تبلیغاتی برای معاونت سینمایی وزارت ارشاد و نیروهای ارزشی پشتیبان فیلم بشمار می آید؛ زیرا فروش اعلام شده یک میلیارد تومانی اخراجی های۳ در نوروز ۹۰ در قیاس با فروش هشت و نیم میلیارد تومانی «اخراجی های۲» در نوروز ۸۸ شکست فاحش همه تبلیغات دولتی در این زمینه آشکار می شود.
یک منتقد سینمایی دیگر نوشته است: «اگر تحریم اخراجی های۳ از سوی مخالفان اعلام نمی شد، و دولت برای مقابله با مخالفان در عرصه فرهنگی به دفاع از فیلم نیروهای خود را بسیج نمی کرد، اخراجی های۳همچون فیلم «پایان نامه» بدون تماشاگر می ماند.»
هرچند دفاع سیاسی حیثیتی دولت مانع از آن شده تا منتقدان سینمایی خبرگزاریهای دولتی به کاستی های فیلمنامه و ساختار این فیلم بپردازند؛ با این همه اعتراضات اینجا آنجا آغاز شده است.
برای نمونه منتقد سینمایی ایرنا در نقدی با عنوان: «اخراجی ها، چشم به راه سونامی» نوشت: «نمایش نسخه سوم داستان 'اخراجی ها' ساخته مسعود ده نمكی در حالی در نوروز ۹۰ آغاز شده كه گمانه زنی های حكایت از آن دارد كه انتظار سازندگان و پخش كنندگان این اثر در روزهای نخست نمایش تامین نشده و به تعبیر روابط عمومی این اثر، تكرار موفقیت قسمت دوم این اثر به ایجاد سونامی در فروش امكان پذیر است.»
منتقد سینمایی ایرنا افزوده است: «به نظر می رسد كه ده نمكی زبان سینما را برای بیان انتخاب كرده اما باید پذیرفت در انتقال مفاهیم و سخن دچار لكنت و یك نوع بیگانگی با زبان سینما دچار شده است. كشاندن مخاطب به سینما به هر قیمت ، زبان سینمای فاخر ما نیست، آنچه تماشاگر را با قصه و شخصیت های یك اثر درگیر می كند، محتوا و نوع بیان مسایل است.اگر داستان اخراجی ها در قسمت دوم خود در گیشه موفق نشان داد،دلیل نمی شود كه در نسخه اخیر به نازل نگری و یا بیگانگی با مخاطب گرفتار شود.»
خبرگزاری نیمه رسمی مهر نیز تلاش همه جانبه معاونت سینمایی وزارت ارشاد برای فروش بالای اخراجی های۳ را به دیده تردید نگریسته نوشته است: «اکران اخراجی های۳به کارگردانی مسعود دهنمکی که از آن به عنوان پدیده نوروز ۹۰ یاد میشد هنوز با استقبال گسترده مخاطبان همراه نشده است.»
اما خبرگزاری فارس حملات علیه اخراجی های۳ را برنامه ریزی شده از سوی یک کانون مشخص مخالفان دانسته نوشته است: «شاید در تصور اولیه اینگونه تلقی شود كه حمله به اخراجیها به دلیل مسائل سیاسی و موضوع این فیلم است اما اصطلاحات پیدا و پنهان نشانگر آن است كه یك كانون توطئه در بدنه سینما شكل گرفته تا به هر قیمتی اجازه ندهد یك فیلم دفاع مقدس و از آثار نیروهای ارزشی، ركورددار تاریخ سینمای ایران شود.»
یک منتقد سینمایی در پاسخ نوشته است: «معاونت سینمایی وزارت ارشاد که سنگ اخراجی های۳ را به سینه می زند، حتما می داند که تا فردای رای گیری انتخابات ۸۸ هر چهار نامزد ریاست جمهوری از دولتمردان مورد وثوق نظام بوده اند؛ همچنان که هنوز دو تن از آنان یعنی محمود احمدی نژاد و محسن رضایی هستند، ارائه چهره ای منفی از آنان، آشکارا جمهوری اسلامی را به پرسش می کشد.»
با این همه خبرگزاری فارس با اشاره به کانون توطئه علیه اخراجی های۳ می افزاید: «اخبار این كانون را علاوه بر رسانههای ضدانقلاب خارجی و شبكههای ماهوارهای، رسانههای منفعل در برابر جریان فتنه و براندازان نرم در داخل كشور نیز پوشش میدهند.»
خبرگزاری فارس با اشاره به فروش بالای فیلم «جدایی نادر از سیمین» در شمال شهر تهران افزوده است: «اعلام اخبار مشوش درباره ركورد یكی از فیلمهای نوروزی در یكی از سینماهای تهران كه البته گروهی از جوانان شمال شهری را به صورت سازماندهی شده در آن گردهم آوردهاند تا ركورد فیلم مذكور را در سه روز اول به هر قیمتی حفظ كنند فضای به وجود آمده را تشدید كرد اما با ساماندهی نمایش اخراجیها در تهران و فروش چند برابری این فیلم در سینماهای جنوب و مركز شهر و در روزهای اخیر حتی در سینماهای پردیسی بالای شهر همه نقشههای جریان مخالف سینمای ارزشی نقش برآب شد.»
--
یاد شهیدان جنبش سبز در سال نو گرامی باد
سبز مي مانيم، تا هميشه
دیگر چه باک از باران، ما با دریا همبستریم
روز خشم مردم ایران نزدیک است!