دکتر امیرارجمند : اظهارات ضد و نقیض درباره موسوی و کروبی نشانه بن بست دستگاه قضاییه است
تا بهحال هيچ فردی، به صورت قانونی و شفاف، مسئوليت ناپديد شدن و به گروگان گرفته شدن رهبران جنبش را نپذيرفته و از هيچ فرايند قانونی مشخصی در اينباره صحبت نشده است. تمام اطلاعاتی که داده میشود، فاقد ارزش رسمی است. مراجع رسمی بايد به صورت علنی و شفاف در اين مورد اتخاذ موضع کنند و اگر به هر دليلی، بخش مهمی از پروندهها مختومه شده، چرا اين افراد همچنان در زندان هستند.
خبرنگاران سبز/سیاست/مشاوران رهبران سبز:
اردشير اميرارجمند، مشاور ارشد ميرحسين موسوی انتشار اخبار ضد و نقيض درباره محاکمه سران جنبش اعتراضی ايران را فاقد ارزش رسمی دانسته و اين سخنان را نشانه به بنبست رسيدن دستگاه قضايی ايران می داند. او همچنين خواستار محاکمه سران جنبش سبز در دادگاه علنی است.
در پی اظهار نظرهای متفاوت اصولگرايان در مورد رهبران جبنش سبز و محاکمه قضايی آنان، سخنگوی شورای هماهنگی راه سبز اميد در گفتوگو با دويچه وله، اعلام کرد: تا جايی که مشخص است، هيچکدام از اين اتفاقات رخ نداده است. وی همچنين اعلام کرد که تا بهحال هيچ فردی، به صورت قانونی و شفاف، مسئوليت ناپديد شدن و به گروگان گرفته شدن رهبران جنبش را نپذيرفته است.
متن اين گفت و گو به شرح زير است:
آقای اميرارجمند، خبر مختومه اعلام شدن درصد قابل توجهی از پروندههای سران جنبش اعتراضی ايران، بهنظر کمی مبهم است. فکر میکنيد آقايان کروبی و موسوی مثلا در دادگاهی غيرعلنی محاکمه شدهاند که درصد قابل توجهی از پروندههای آنها مختومه اعلام شده است؟
نشر اخبار ضد و نقيض، مدتهای مديدی است که يکی از ويژگیهای حکومت ايران است. نه تنها در قوهی قضاييه، بلکه در ساير بخشها نيز همين روند مشاهده میشود. مسئلهی قضايی دارای يک روند روشن و واضحی است. اگر کسی مورد اتهام قرار دارد، بايد اتهام به او تفهيم شود و طبق ضوابط آيين دادرسی، محاکمهی عادلانهای صورت بگيرد، حق دفاعی وجود داشته باشد و سرانجام آن پرونده مختومه بشود يا حکمی صادر گردد.
تا جايی که مشخص است، هيچکدام از اين اتفاقات رخ نداده است. عدم شفافيت مراجع حکومتی، بهويژه مراجع قضايی و اينکه به وظايف قانونی خودشان عمل نمیکنند ويژگی بارز مسئولان قضايی ايران است. تا بهحال هيچ فردی، به صورت قانونی و شفاف، مسئوليت ناپديد شدن و به گروگان گرفته شدن رهبران جنبش را نپذيرفته و از هيچ فرايند قانونی مشخصی در اينباره صحبت نشده است. تمام اطلاعاتی که داده میشود، فاقد ارزش رسمی است. مراجع رسمی بايد به صورت علنی و شفاف در اين مورد اتخاذ موضع کنند و اگر به هر دليلی، بخش مهمی از پروندهها مختومه شده، چرا اين افراد همچنان در زندان هستند.
سئوالات بسيار زيادی در اينباره فراروی مسئولان حکومت قرار دارد که بايد پاسخ بدهند. افرادی را بدون مجوز قانونی و بدون طی مراحل قانونی، زندانی کردهاند که از امکانات زندانیهای عادی هم برخوردار نيستند. نگرانیهای اساسی و عمده در خصوص سلامتی آنها وجود دارد و هيچ کس پاسخگو نيست.
اين نشاندهندهی آن است که مقامات حکومت ايران، بهويژه مقامات قضايی ايران، در يک بنبست مشخص و معينی قرار گرفتهاند و نمیتوانند پاسخگو باشند. لذا به انتشار شايعههای بیاساس، بیپايه و ضد و نقيض مبادرت میکنند که افکار عمومی را راضی نخواهد کرد.
در روزهای اخير و در اظهارنظر ديگری دبيرکل "حزب اسلامی و رفاه" گفته که آقای موسوی به دادگاه نرفته، ولی آقای کروبی با تشريفات خاص به دادگاه رفته و در حضور دادستان کل بازجويی شده است. اگر فرض گيريم آقای کروبی فقط بازجويی شده پس چهطور اکثر پروندهها مختومه اعلام شده است؟ درباره تناقض اين گفته با گفته اخير نماينده مجلس چه فکر میکنيد؟
مسئلهی قضايی مسئول مشخص دارد. نه رؤسای احزاب و نه حتی نمايندگان مجلس نمیتوانند خبر دقيق رسمی در اين زمينه اعلام کنند. هرکسی هرچيزی بگويد، فاقد اعتبار قانونی است. اين مراجع قضايی هستند که بايد مشخص کنند چه اتفاقی افتاده است. تا جايی که ما میدانيم، هيچگونه فرايند قانونی مشخصی صورت نگرفته و آقايان از پاسخگو بودن ابا دارند. اگر کسی را بازجويی کردهاند، بايد مشخص و معين به افکار عمومی اعلام کنند که اين فرد دارای اين اتهامات بوده و بازجويی شدهاند يا نه. وگرنه اينکه يک نفر با هر نيتی بيايد صحبتی در اين زمينه بکند، نمیتواند ملاک قرار بگيرد.
فکر میکنيد با فروکش کردن حرکتهای اعتراضی در ايران، حداقل در شکل خيابانی آن، آيا حکومت جمهوری اسلامی زمان حال را زمان مناسبی برای محاکمهی سران جنبش اعتراضی ايران میداند؟
اولا اعتراضات فروکش نکرده و تغيير شکل داده است. اعتراضات در دل تمام مردم ايران و مطالبات آنان است. به همين خاطر است که حکومت از هر اندک چيزی میترسد. از هر واقعه، حادثه يا جريانی که بتواند زمينهی اندک ابراز نظر و حرکت مردم را فراهم کند، میترسد. تمام وقايعی که اين چند وقته اتفاق افتاده، صدق مدعای ماست.
اما در رابطه با محاکمه کردن، بسيار خوب خواهد بود که اگر اتهامی وجود دارد، علنا عنوان شود، دادگاه علنی باشد و رهبران جنبش هم فرصت داشته باشند از خودشان دفاع کنند. قطعا اگر چنين اتفاقی بيافتد، حادثهی بسيار بزرگی برای اقتدارگرايان و کسانی است که در دو سال گذشته مبادرت به قتل مردم، نقض حقوق اساسی و بنيادين آنها و امنيتی کردن و بستن جامعه کردهاند، خواهد افتاد.
البته نه تنها اين مسئله، بلکه مسئوليت معضلاتی که در زمينههای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی با آنها مواجهه هستيم، بر عهدهی آنهاست. چنين محاکمهای زمينهی افشاگری بسيار خوبی خواهد بود، بيان حقايق از زبان رهبران جنبش خواهد بود و اينجا مردم هستند که به قضاوت خواهند نشست. اميدواريم اگر اتهامی هست، علنی باشد، دادگاه علنی باشد و آنها فرصت دفاع از خودشان را داشته باشند. قطعا آن کسی که حقيقت را میگويد، سرافراز و سربلند از ميدان خارج خواهد شد.